• Suomalainen perheyritys
  • Henkilökohtainen palvelu
  • Mikkolantie 1A, 00640 Helsinki
  • Suomalainen perheyritys
  • Henkilökohtainen palvelu
  • Mikkolantie 1A, 00640 Helsinki
Mitä ovat eteeriset öljyt?

ETEERINEN ÖLJY ON KASVIN YDINTUOKSU

Luonto on täynnä eteerisen öljyn tuoksua

Eteeriset öljyt ovat kasvirauhasten tuottamia haihtuvia, tuoksuvia öljyjä. Ne kerätään tyypillisesti höyrytislaus- tai kylmäpuristus-menetelmällä. Eteerinen öljy on niin sanotusti kasvin sielu, joka suojaa kasvia kasvitaudeilta ja tuholaisilta – toisaalta tuoksu houkuttelee tärkeitä pölyttäjähyönteisiä.

Koostumus on hyvin kevyt ja nopeasti haihtuva. Voit kuvitella mielessäsi juuri halkaistun appelsiinin tuoksun, keväisen männynneulasen tuoksun tai aromikkaan piparmintun tuoksun - se kaikki on eteeristä öljyä. Yhteen tippaan laventelin eteeristä öljyä tarvitaan kottikärryllinen laventelia. Tuoksut ovat siis hyvin voimakkaita, joten ne on aina laimennettava ennen iholla käyttöä. Auringonvaloa tulee välttää etenkin bergamotin eteerisen öljyn kanssa. Yleissääntö "vähemmän on enemmän" on myös hyvä muistaa eteeristen öljyjen käytössä. Yksi pullo on hyvin riittoisa, ja jo muutama tippa riittää tuoksuttamaan kokonaisen huoneen.

Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää tuoksuna sekä iholla (laimennettuna) että kodissa. Eteerisiä öljyjä käytetään myös aromaterapiassa, hieronnassa, tuoksudiffuuserissa, jalkakylvyissä, siivouksessa, pyykinpesussa tai esimerkiksi meditaatiossa. Aromaterapiassa eteerisiä öljyjä käytetään terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen näiden haihtuvien aromayhdisteiden avulla. Öljyjen piristävät, tasapainottavat tai rentouttavat ominaisuudet liittyvät niiden sisältämiin kasviterpeeneihin. Esimerkiksi piparmintun sisältämä limoneeni nostaa mielialaa, vähentää stressiä ja lievittää pahoinvointia. Lukemattomat tieteelliset tutkimukset osoittavat, että eteerisillä öljyillä on monia fysiologisia terveyshyötyjä. On myös tiedossa, että monilla öljyillä on lisäksi antiseptisia ominaisuuksia, kuten männyn eteerisellä öljyllä.

Fysiologisesti parantavien ominaisuuksien lisäksi eteeriset öljyt tunnetaan kyvystä vaikuttaa mieleen. Hengitettynä eteeristen öljyjen tuoksumolekyylit vaikuttavat aivojen kautta elintoimintoihin ja psyykkeeseen. Aivojen hajukeskus on yhteydessä limbiseen järjestelmään, joka on tärkeä alue tunteiden ja muistojen syntymisen ja säätelyn kannalta. Tämä selittää tuoksujen kyvyn herättää voimakkaita tunteita. Tieteelliset tutkimukset ovat myös osoittaneet, että esimerkiksi linaloolia sisältävillä öljyillä on mahdollisuus saada aikaan rauhoittava vaikutus. Tästä hyvä esimerkki on laventelin eteerinen öljy.

Eteerisiä öljyjä tutkitaan jatkuvasti ja uusia hyödyllisiä vaikutuksia löytyy edelleen. Tuoksuvien kasvien parantava voima on tunnettu jo tuhansia vuosia, mutta ’uusi herääminen’ juontaa juurensa 1920-lukuun, milloin ranskalainen kemisti René-Maurice Gattefossé kokeili laventeliöljyä, kun hän kärsi pahasta palovammasta. Laventeliöljyn kyky nopeuttaa merkittävästi palovamman paranemista oli lähtökohta Gattefossén eteeristen öljyjen tutkimukselle.