• Suomalainen perheyritys
  • Henkilökohtainen palvelu
  • Mikkolantie 1A, 00640 Helsinki
  • Suomalainen perheyritys
  • Henkilökohtainen palvelu
  • Mikkolantie 1A, 00640 Helsinki
Puhtaampi koti eteerisillä öljyillä

Puhtaampi koti eteerisillä öljyillä

Yhä useampi haluaa välttää vahvoja kemikaaleja kodin siivouksessa. Etenkin lapsiperheissä on hyvä välttää turhia kemikaaleja silloin, kun niitä ei todella tarvita. Onneksi kodin puhtaanapito onnistuu myös luonnonmukaisilla aineilla. Eteeriset öljyt ovat hyvin monimuotoisia ja niiden käyttö yleistyy koko ajan. Olet ehkä käyttänyt eukalyptuksen eteeristä öljyä löylyvedessä? Nyt voit näillä vinkeillä hyödyntää eteerisiä öljyjä myös muualla kodissasi.

Eteeristen öljyjen avulla saat kodistasi puhtaamman, raikkaamman ja hyväntuoksuisen. Yhdessä etikan kanssa saat luonnonmukaisen siivousaineen, mikä raikastaa niin pyykin kuin kodin pinnatkin. Koska väkiviinaetikka on hapanta, se ehkäisee ja poistaa kalkkisaostumia muun muassa hanojen ja suihkupäiden ympäriltä. Voit valmistaa luonnollisen tuoksuisen siivousaineen lisäämällä suihkepulloon yhden osan etikkaa, noin 20 tippaa eteeristä öljyä ja 9 osaa vettä.

Kaikille kodin pinnoille ei etikka kuitenkaan sovi sen happamuuden vuoksi. Älä siis käytä etikkaa alumiini-, marmori- tai emalipinnoille tai kaakeli- ja silikonisaumoihin. Etikan sijaan voit käyttää neutraalia ja ympäristöystävällistä saippuaa tai yleispuhdistusainetta.

Mitä eteerisiä öljyjä voin käyttää siivouksessa?

Mitkä vain eteeriset öljyt käyvät siivoukseen ja voitkin valita öljyn myös sinua miellyttävän tuoksun mukaan. On kuitenkin eteerisiä öljyjä, mitkä sisältävät enemmän antibakteerisia ainesosia kuin toiset.

Yksi parhaista eteerisistä öljyistä kodin siivouksessa on antiseptinen ja desinfioiva mänty. Se poistaa pinttyneen lian lisäksi kodin pinnoilta myös hiivasienen ja muut bakteerit. Mäntyöljyssä on raikas luonnollinen tuoksu ja se tekee lattioista hohtavan puhtaat.

Laventeliöljy on myös luonnostaan antibakteerinen ja useimmat pitävät sen tuoksusta. Se toimii myös erinomaisesti hyönteisten - kuiten koiperhosten - karkoittajana. Laventeliöljyllä on myös erinomainen kyky irroittaa rasvaa, joten se sopii itsetehtyihin tiskiaineisiin. Parhaimmillaan laventeliöljy on kuitenkin pyykkietikassa.

Sitruunaruoho on tuttu tuoksu Spa-hoitoloista ja tuokin ihanan trooppisen säväyksen myös kotiin. Eksoottisen tuoksun lisäksi antibakteerinen sitruunaruoho puhdistaa tehokkaasti huoneilmaa ja poistaa myös huoneilmassa leijuvia homeita. Sekoita sitruunaruohon eteeristä öljyä veden kanssa suihkepulloon, ravista hyvin ja suihkuta suoraan huoneilmaan, verhoihin ja mattoihin, tai käytä diffuuserissa viimeistelemään raikas koti siivouksen jälkeen.

Myös kodin nurkissa viihtyvien hyönteisten, erityisesti hämähäkkien, häätöön on olemassa luonnollinen keino. Hämähäkit nimittäin vihaavat piparminttuöljyä yhtä paljon kuin me rakastamme sitä! Luonnollisen hyönteiskarkoitteen saat sekoittamalla suihkepulloon piparmintun eteeristä öljyä ja vettä, ja suihkuttamalla seosta ympäri kotia. Samalla saat sisätiloihin ihanan raikkaan tuoksun! Piparmintun kaveriksi suihkepulloon sopii hyvin myös laventeli. Vältä kuitenkin piparmintun suihkimista, jos kodissa on pieniä lapsia.

Ekologinen ikkunanpesuaine syntyy myös kotikeittiössä! Bergamotin raikas tuoksu antaa sille pikantin säväyksen.

Ikkunanpesuaineeseen tarvitset:

5 dl kuumaa vettä

25 ml etikkaa

1/2 tl ruokasoodaa

10-15 tippaa eteeristä öljyä (esim. bergamotti)

Sekoita aineet keskenään spraypullossa, ravista hyvin ja käytä normaalin ikkunanpesuaineen tavoin.

Raikasta ja tuoksuvaa siivouspäivää!

Suosittelemme kodin siivoukseen seuraavia eteerisiä öljyjä: