• Suomalainen perheyritys
  • Henkilökohtainen palvelu
  • Mikkolantie 1A, 00640 Helsinki
  • Suomalainen perheyritys
  • Henkilökohtainen palvelu
  • Mikkolantie 1A, 00640 Helsinki
Eteeriset öljyt tuoksukäytössä – tuoksumuisti säilyy, vaikka muu muisti heikentyisi

Tuoksumuisti säilyy, vaikka muu muisti heikentyisi

Olet ehkä huomannut, että jokin tietty tuoksu tuo mieleesi muiston jostain kaukaisesta. Ehkä korvapuustin tuoksu vie sinut lapsuuden mummolaan tai suopursu tutulle metsäpolulle. Tuoksut ja hajut herättävät ja tuovat mieleen tunteita tehokkaammin kuin mitkään muut aistimukset. Aivojen hajukeskus on yhteydessä limbiseen järjestelmään, joka on tärkeä alue tunteiden ja muistojen syntymisen ja säätelyn kannalta. Tämä selittää tuoksujen kyvyn herättää voimakkaita tunteita.

Meillä jokaisella on tuoksumuisti, joka säilyy, vaikka muu muisti olisikin jo heikentynyt. Esimerkiksi muistisairas vanhus saattaa tutun tuoksun avulla saada muiston menneisyydestä, vaikka ei enää muistaisi omaa nimeään. Sanotaan myös, että pieni vauva tunnistaa äitinsä sen rinnan tuoksun perusteella. Hajuaisti on vastasyntyneen vauvan aisteista kehittynein ja lapsi kykenee haistamaan jo kohdussa esimerkiksi ruokaan liittyviä hajuja.

Hajuaistin tehtävänä on myös varoittaa meitä vaarasta. Muistamme miltä savu tuoksuu ja osaamme sen avulla ehkä havaita tulipalon ajoissa. Tiedämme myös, että pahalta haiseva ruoka on todennäköisesti pilaantunutta, emmekä syö sitä. Hajuaistimme on siis todella tärkeässä roolissa, vaikka emme sitä joka päivä ajattelisi. Heikentynyt hajuaisti heikentääkin ihmisen elämänlaatua ja saattaa aiheuttaa jopa masennusta. Jos hajuaistia ei ole, ruoka ei maistu miltään ja yhteisistä ruokailuhetkistä tulee yhdentekeviä.

Eteeriset öljyt tuoksukäytössä

Valitessasi eteerisiä öljyjä on hajuaisti erityisen tärkeässä asemassa. Useimmiten nenäsi kertoo, mitkä tuoksut sopivat sinulle ja mitkä eivät. Yhtenä hetkenä saattaa laventeli tuoksua vastenmieliseltä, kun taas toisena himoat sitä. Tämä saattaa kertoa henkisestä väsymyksestä tai pidempään jatkuneesta valvomisesta. Laventeli myös laskee verenpainetta, joten mahdollisesti laventelin tuoksu tuntuu etovalta, mikäli kärsit alhaisesta verenpaineesta.

Eteeristen öljyjen piristävät, tasapainottavat tai rentouttavat ominaisuudet liittyvät niiden sisältämiin kasviterpeeneihin. Esimerkiksi piparmintun sisältämä limoneeni nostaa mielialaa, vähentää stressiä ja lievittää pahoinvointia. Taas linaloolia sisältävillä öljyillä on mahdollisuus saada aikaan rauhoittava vaikutus. Tästä hyvä esimerkki on laventelin eteerinen öljy. Bergamotin eteerinen öljy on hyvä stressinpoistaja ja sopii kaamosaikaan – se piristää, mutta samalla rauhoittaa. Lisäksi bergamotin tuoksu on useimmiten hyvin pidetty. Myös appelsiinin eteerinen öljy on mieltä nostattava ja tuoksu yhtä raikas, kun juuri halkaistu appelsiini.

Eteeristen öljyjen käyttö onkin helpointa aloittaa tuoksukäyttönä. Tähän paras tapa on ultraääni-diffuuseri, minkä ultraääniaallot hajottavat eteerisen öljyn pieniksi mikrohiukkasiksi. Hiukkaset leviävät tasaisena tuoksuna huoneeseen samalla puhdistaen ja kosteuttaen huoneilmaa. Diffuuserin käyttö myös helpottaa hengitystieoireita flunssa- ja allergiakausina. Tehokkaasti hengitysteitä avaavat esimerkiksi männyn- ja eukalyptuksen eteeriset öljyt.

Zoi Organic tuoksusekoitukset henkisen hyvinvoinnin tukena

Olemme luoneet tuoksusarjan, joka koostuu seitsemästä eteeristen öljyjen tuoksusekoituksesta. Kaikki sarjan tuotteet ovat luomulaatuisia, kuten muutkin eteeriset öljymme. Sarjan tuoksut ovat tehty rentouttamaan, piristämään tai tasapainottamaan jokaisen arkea.

Alpha – kun tarvitset potkua päivään

Alpha avautuu piparmintun ja appelsiiniin energisillä aromeilla. Piparmintun raikas tuoksu on valppautta lisäävä. Appelsiini on virkistävä ja energiatasoja nostava. Tuoksun ytimessä on rosmariinin tutkitusti keskittymiskykyä ja muistia nostavaa voimaa. Sitä tukee myös mustapippuri, joka antaa potkua. Juurituoksuna toimii elinvoimaa ja kestävyyttä lisäävä seetripuu.

Chi – energiatasoja tasapainottamaan

Latvatuoksuna Chi:ssä ovat sitrukset appelsiini ja bergamotti. Appelsiiniöljy lämmittää ja piristää, sekä tasapainottaa hormoonitoimintaa. Appelsiini sisältää myös d-limoneeni-antioksidanttia, joka edistää solujen uusiutumista. Bergamotti on samantyyppinen öljy – se lisää itseluottamusta ja kohottaa mielialaa. Juurituoksuna Chi:ssä on vahvasti lämmittävä pinkki pippuri ja viettelevä ylang ylang. Mänty tuo tuoksuun virkistävää ja energisoivaa voimaa.

Delta – uudistumiseen

Deltan latvatuoksuna toimii kolmikko vihreitä voimakasveja. Basilika symboloi kasvua ja lisää valppautta. Sitä seuraa timjami, jonka alkuperäinen kreikankielinen nimi tarkoittaa rohkeutta. Sitruunaruoho puolestaan antaa puhdistavaa voimaa. Tuoksun ytimessä on kaiken kestävää mäntyä, kun taas korianterin aromikas siemen tuo lupauksen uudesta kasvusta. Seetripuu antaa vakautta ja juurevuutta, jonka päällä muiden ainesosien elinvoimaisen vihreät aromit pääsevät oikeuksiinsa.

Iota – mieltä nostattamaan

Iotan latvatuoksuna on kepeä bergamotti ja pirteä greippi. Energisoiva ja energiatasoja samalla tasapainottava bergamotti ilmaisee aurinkoisen elämän kuplivaa keveyttä. Kirpeä greippi lisää oman annoksensa aurinkoista elinvoimaa. Se on yhtä kevyt kuin bergamotti, mutta samalla myös elintoimintoja vilkastuttava. Tuoksun ytimessä on säväkän elinvoimainen pinkki pippuri, jota kannattelee kestävyyttä symboloivan männynneulasen ilmava tuoksu.

Lambda – rentoutumishetkiin

Latvatuoksuna toimivan May Changin raikas tuoksu tasapainottaa mieltä ja karkoittaa stressiä. Sitä kutsutaan toisinaan ’tyyneyden öljyksi’. Linaloolia sisältävä laventeli taas rauhoittaa ja edistää rauhallista unta. May Changin tavoin Patchouli tasapainottaa mieltä ja auttaa vapautumaan. Seetrin sisältämä seskviterpeeni taas rentouttaa ja parantaa keskittymiskykyä.

Tau – vakautta lisäämään

Männyn tavoin raikkaalla seetrillä on elinvoimaa ja keskittymiskykyä parantava vaikutus. Se myös lievittää turvotusta ja vilkastuttaa lymfanesteiden kiertoa. Myös korianteri on elinvoimaa vahvistava öljy, joka kiihdyttää aineenvaihduntaa ja ehkäisee uupumusta. Tuoksun mustapippuri lämmittää ja vilkastuttaa tehokkaasti verenkiertoa. Patchouli taas tasapainottaa mieltä ja auttaa vapautumaan.

Theta – kun kaipaat lämpöä ja mielenrauhaa

Thetan latvatuoksuna hehkuu elinvoimainen appelsiini. Ydintuoksuna on pehmeän mausteinen kaneli ja viehkeän tasapainoittava ruusupelargonia. Mukana myös hitunen neilikan lämpöä. Juureva seetripuu luo vakaan pohjan tälle blendille, joka on kuin Sisilian syleilevä aurinko syyskuussa.