• Suomalainen perheyritys
  • Henkilökohtainen palvelu
  • Mikkolantie 1A, 00640 Helsinki
  • Suomalainen perheyritys
  • Henkilökohtainen palvelu
  • Mikkolantie 1A, 00640 Helsinki
Diffuuserin käyttö lapsiperheessä

Diffuuserin käyttö lapsiperheessä

Eteeriset öljyt tuovat iloa myös lapsiperheeseen

Mikäli eteerisiä öljyjä käytetään huoneilmaan tuoksutettuna esimerkiksi diffuuserissa, tulisi perheen pienimmät aina huomioida. Valitsemalla oikeat öljyt sekä noudattamalla lapsiperheeseen sopivia laimennussuhteita, on eteeristen öljyjen käyttö turvallista myös lapsiperheessä.

Eteeriset öljyt koostuvat useista eri kasvin luonnostaan sisältämistä kemiallisista komponenteista. Tämän vuoksi liian suurina annoksina eteerisillä öljyillä saattaa olla haittavaikutuksia. Hyvänä yleissääntönä eteeristen öljyjen käytössä onkin hyvä muistaa, että vähemmän on enemmän. Jo pieni määrä eteeristä öljyä riittää tuoksuttamaan kokonaisen huoneen.

On myös hyvä huomioida, että diffuusereita on erilaisia, ja eteerinen öljy välittyy niistä huoneilmaan eri voimakkuudella. Suuri ero on myös veden ja eteeristen öljyjen kanssa toimivalla ultraäänidiffuuserilla sekä nebulisaattorilla, missä öljyä ei lisätä veteen vaan suoraan laitteeseen, jolloin eteeriset öljyt tulevat huoneilmaan voimakkaampina ja tehokkaampina. Ultraäänidiffuuserissa on helpompi säännöstellä tuoksun voimakkuutta sen mukaan, kuinka monta tippaa eteeristä öljyä tipauttaa veden sekaan.

Kuinka monta tippaa sitten on sopiva määrä?

Zoin keraamisessa ultraäänidiffuuserissa on 100 ml vesisäiliö ja se riittää tuoksuttamaan noin 30m2 suuruisen tilan. Normaalisti sopiva suhde on noin 5 tippaa eteeristä öljyä 100 ml:aan vettä. Lapsiperheessä kuitenkin kannattaa noudattaa pienempiä määriä. Jo yksi tippa eteeristä öljyä riittää, varsinkin silloin kun diffuuseria käytetään lastenhuoneessa. Emme suosittele päivittäistä pitkäkestoista diffuuserin käyttöä lastenhuoneessa. Mikäli kuitenkin käytät diffuuseria päivittäin (esimerkiksi laventelia iltaisin), on puoli tuntia kerrallaan riittävä aika.

Diffuuserin käytössä on hyvä muistaa terve maalaisjärki. Mieto tuoksu on varmasti jokaiselle perheenjäsenelle mieluisampi, kuin jo ovella hyökkäävä ”tuoksupilvi”. On myös eri asia annostella eteeristä öljyä diffuuseriin suuressa tilassa, missä ei oleskella jatkuvasti laitteen vieressä, kuin diffuuseriin, joka on sijoitettu esimerkiksi yö- tai työpöydälle.

Alle kuuden kuukauden ikäisille vauvoille ei suositella lainkaan eteerisiä öljyjä. Jos kotia halutaan tuoksuttaa diffuuserin avulla, käytetään silloin vain pienille lapsille sopivia öljyjä, kuten laventelia tai appelsiinia. Alle 3-vuotiaiden lasten kanssa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta varsinkin piparmintun eteerisen öljyn kanssa. Myöskään eukalyptus- tai rosmariiniöljyä emme suosittele alle 3-vuotiaille lapsille. Edellä mainittuja öljyjä ei tulisi muutenkaan käyttää päivittäin pitkiä aikoja kerrallaan.

Diffuuserin käytössä lapsiperheessä on hyvä muistaa:

• Jo yksi tippa eteeristä öljyä riittää lapselle.

• Vältä voimakkaiden eteeristen öljyjen käyttöä, mikäli tilassa on alle 3-vuotiaita lapsia. Näitä ovat esimerkiksi piparminttu, eukalyptus ja rosmariini.

• Varmista, että huone on hyvin ilmastoitu ja lapsi pääsee huoneesta pois, mikäli hän ei pidä tuoksusta tai tuntee olonsa epämukavaksi.

• Päivittäisessä käytössä jo puoli tuntia on riittävä aika lapselle.

• Mikäli lapsi ilmoittaa, ettei hän pidä öljyn tuoksusta, lopeta kyseisen öljyn käyttö lapsen huoneessa.

• Sammuta diffuuseri välittömästi, mikäli lapsella ilmenee hengitysvaikeuksia, yskää, päänsärkyä tai pahoinvointia.

• Pikkulapsiperheeseen sopivia öljyjä ovat esimerkiksi laventeli ja appelsiini.

Näillä ohjeistuksilla diffuuseri tuo iloa myös lapsiperheeseen!